Wie ben jij eigenlijk?

15 maart 2018

Klantbeleving en de identiteit van jezelf als ondernemer/manager of medewerker zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Want als je weet wie je bent als bedrijf en je weet waar je voor wilt staan, dan kan de klant dat ook makkelijker begrijpen. Ben je namelijk een patatverkoper en willen al je klanten een andere hoeveelheid zout op de patat of helemaal niet? Probeer dan niet alleen krampachtig om de perfecte afstelling te vinden voor het zout op je patatje, maar betrek de klant in de beleving. Vertel hoe belangrijk het is waarom je voor een soort aardappel of merk hebt gekozen, waarom je een bakje wilt aanbieden en geen puntzak en waarom je juist huisgemaakte mayonaise bij je patat geeft. Beleving en uitleg geven over een product en gezamenlijk met de klant keuzes maken en kansen benutten die je product bieden, dat is belangrijk!

Klantbeleving en de identiteit van jezelf als ondernemer/manager of medewerker zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Want als je weet wie je bent als bedrijf en je weet waar je voor wilt staan, dan kan de klant dat ook makkelijker begrijpen. Ben je namelijk een patatverkoper en willen al je klanten een andere hoeveelheid zout op de patat of helemaal niet? Probeer dan niet alleen krampachtig om de perfecte afstelling te vinden voor het zout op je patatje, maar betrek de klant in de beleving. Vertel hoe belangrijk het is waarom je voor een soort aardappel of merk hebt gekozen, waarom je een bakje wilt aanbieden en geen puntzak en waarom je juist huisgemaakte mayonaise bij je patat geeft. Beleving en uitleg geven over een product en gezamenlijk met de klant keuzes maken en kansen benutten die je product bieden, dat is belangrijk!

Probeer het maar eens; laat de klant zelf keuzes maken en betrek hem of haar in de beleving. Bij een klant van ons die meerdere patatzaken heeft, kozen klanten ervoor zelf het zout toe te voegen en waren er geen klachten meer over de hoeveelheid en werd juist de kwaliteit van de patat en sauzen gewaardeerd. Vaak denken we nog in traditionele oplossingen, waarbij we luisteren naar de klant maar onze eigen identiteit en normen als bedrijf/manager of werknemer soms uit het oog verliezen.

Weet je nog waarom je trots bent op je product of dienst? Weet je nog wat de Unique Selling Propositions zijn en sluit dit nog aan bij de service die je biedt?

Albert Einstein zei al eens dat het waanzin is, om;

elke dag hetzelfde te doen en een ander resultaat te verwachten.

Voor mijzelf kan ik dat vertalen als; verwacht een hoog resultaat, weet waar jij en je bedrijf voor staan en zorg dat je dit elke dag tot in perfectie probeert uit te voeren!

Concessies mogen gemaakt worden en marktveranderingen moet je volgen, maar ik vraag jullie als ondernemers, managers en medewerkers om gezamenlijk te staan voor de optimale klantbeleving die jij, wij en al onze klanten mogen verwachten.

Duidelijkheid bieden door je identiteit (wie je bent) en daarbij behorende kwaliteit- servicenormen te laten zien en dit transparant aan je klanten durven te communiceren!